A kopácsiaké Baranya legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye

2024 szeptember 13. és 15. között várunk minden érdeklődőt a Kopácsi Halásznapokra, amely Horvát-Baranya egyik legnagyobb gasztronómiai és kulturális eseménye. A három nap alatt több ezer látogató érkezik, hogy élvezze a halételek ízét és illatát. Ezeken a napokon a kopácsiak lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák hagyományaikat és népszerűsítsék a falusi turizmust. A faluban halpörkölt, csiptetős ponty, mundéros csuka és vadételek illata lengi be a levegőt, miközben a standoknál hazai termékek, például házi őrölt paprika kaphatók.

13-án péntek este fellép a Starvoiceband zenekar is.

Kopácsi Halfesztivál 2024 - Program füzet - 26. Ribarski dani u Kopačevu
26. Ribarski dani u Kopačevu

Helyszín: Kopács ,

Ez egy olyan rendezvény, amelyet húsz évvel ezelőtt néhány lelkes kopácsi lakos indított útjára, és mára egy több mint tízezer látogatót vonzó eseménnyé nőtte ki magát. Kopács egy falu, amely a Kopácsi-rét természetvédelmi terület peremén helyezkedik el, és maga a falu adta a nevét ennek a természeti jelenségnek. Valaha ez egy halászfalu volt, ahol hivatásos halászok éltek, így a halászati hagyományok ma is élnek a lakók szellemében, és a halásznapok a lehető legjobb módon idézik fel ezeket. A halászlé illata és a nyársra húzott pontyok látványa uralja a falut a halásznapok idején. Ezt tovább fűszerezik a helyi családi gazdaságok termékei, a zene, a tánc és a vidámság…

A magyar lakta település Kopács Horvátországban, Eszék várostól 10 km-re található. Földrajzilag mocsaras terület, és a Kopácsi-rét természetvédelmi park mellett helyezkedik el.

A településnek a történelem során mindig is jelentős gazdasági szerepe volt, mivel a környék legnagyobb halászfalujaként tartották számon. Azonban a 21. századra ez jelentősen megváltozott. 1967-ben a Kopácsi-rétet természetvédelmi területté nyilvánították, ami mélyreható hatással volt a helyiek életére. A halászatot betiltották a területen, és a halászfalu turisztikai központtá alakult. Azóta a Kopácsi-rét Horvátország egyik leglátogatottabb szárazföldi helyszínévé vált, és 1999-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Bár Kopács mára átalakult, a halászfalu jellegét és a halászathoz kapcsolódó hagyományos ételeit mindmáig megőrizte. A Kopácsi Halásznapok évente lehetőséget nyújtanak az érdeklődőknek, hogy felfedezzék a helyi gasztronómiát és a halászhagyományokat. A többnapos rendezvényt 1998 óta minden évben megrendezik a helyiek, és évről évre több ezer látogatót vonz, változatos programokkal várva a vendégeket, akik határon innen és túlról egyaránt érkeznek.

A Kopácsi Halásznapokon mindenki megtalálhatja a számára legvonzóbb élményeket. A gasztronómia iránt érdeklődők megkóstolhatják a kopácsi specialitásokat, mint például a csiptetőspontyot vagy a halpaprikást, ahogy itt a délvidéken nevezik. A kultúra kedvelői számára egész napos programok várnak, délutánonként magyar népzene tölti be a falut, és a helyi néptáncegyesületek is fellépnek. Az estéket könnyűzenei koncertek színesítik, ahol magyar és horvát együttesek egyaránt színpadra lépnek. A helyi termelők kirakodóvásár keretében mutathatják be termékeiket, így a látogatók minőségi helyi termékeket vásárolhatnak. A versenyszelleműek pedig részt vehetnek a hagyományos halászléfőző versenyen, ahol összemérhetik tudásukat a többi résztvevővel. A Halásznapok idején, akárcsak az év többi részében, hagyományos falusi vendégházak várják a turistákat, akik itt megélhetik a halászfalu varázsát. Ha pedig szükség van egy kis nyugalomra, a Kopácsi-rét érintetlen, élővilágban gazdag, mocsaras vidéke bármikor felfedezhető.

Kopács halfesztivál
Kopács halfesztivál
JUBILEUMI KOPÁCSI HALÁSZNAPOK
Jubileumi kopácsi halásznapok